ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ALPHA BANK


ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ

ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

 

Συνάδελφοι,

Το ασφαλιστικό έκτρωμα, που η Κυβέρνηση παρουσιάζει ως ασφαλιστική μεταρρύθμιση (Ν.4387/12-5-16), σφαγιάζει τις συντάξεις όλων των συνταξιούχων επιφυλάσσοντας χειρότερες περικοπές στους μελλοντικούς συνταξιούχους και σημερινούς εργαζόμενους.

Ανέδειξε όμως και μια πτυχή που αγγίζει τα όρια του παραλογισμού αφού με απίστευτη εκδικητικότητα προχώρησε στην εξόντωση χιλιάδων συνταξιούχων Τραπεζοϋπαλλήλων με μειώσεις που φθάνουν το 55%!!

Οι συνάδελφοί μας συνταξιούχοι του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) με τη μέθοδο της ισοπέδωσης χάνουν όλα τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, και οδηγούνται στην οικονομική εξαθλίωση.

Για την υλοποίηση αυτής της λεηλασίας των συντάξεων μας, που βασίζονται στις εισφορές εργαζόμενου και εργοδότη, φρόντισαν να καταργήσουν τα καταστατικά βάσει των οποίων εντάχθηκαν στο ΕΤΑΤ και στη συνέχεια κατήργησαν και το ίδιο το ΕΤΑΤ εντάσσοντάς μας στο ΕΤΕΑ.

Το τεράστιο αυτό ζήτημα δεν αφορά μόνο τους ήδη συνταξιούχους συναδέλφους μας.

Αφορά όλους εμάς τους σημερινούς εργαζόμενους.

Για να καταλάβει κάθε συνάδελφος τον παραλογισμό, την αντισυνταγματικότητα και την ισοπεδωτική φιλοσοφία του νόμου Κατρούγκαλου επισημαίνουμε τα παρακάτω:

ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΓΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ 30 ΕΩΣ 40 ΕΤΗ ΜΕ ΥΨΗΛΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΘΑ ΛΑΒΟΥΝ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΠΟ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΜΙΚΡΟΤΕΡΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ!!

Όσο υψηλότερες είναι οι συντάξιμες αποδοχές ενός εργαζόμενου (δηλ. όσο περισσότερες ασφαλιστικές εισφορές έχει πληρώσει) τόσο χαμηλότερος θα είναι ο καθαρός συντελεστής αναπλήρωσης.

Σύμφωνα με το νέο μαθηματικό τύπο υπολογισμού των συντάξεων αυτό σημαίνει ότι:

ü  Με 20 χρόνια ασφάλισης, συνταξιούχος με αποδοχές των 1.000€ θα έχει συντελεστή αναπλήρωσης 55%!

ü  Με 20 χρόνια ασφάλισης, συνταξιούχος με αποδοχές 3.000€ θα έχει συντελεστή αναπλήρωσης 28%!

Δηλαδή ο πρώτος ασφαλισμένος θα έχει πληρώσει 44.800€ και ο δεύτερος θα έχει καταβάλλει 134.400€! (χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι εισφορές του εργοδότη).

Αντιλαμβάνεται πλέον ο καθένας ότι το νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων καθιστά ασύμφορη αυτή τη μορφή δημόσιας ασφάλισης.

Ο Σύλλογός μας με απόλυτη συνέπεια, επί σειρά ετών είχε απορρίψει το ψευδεπίγραφο σύνθημα για τη διασφάλιση των συντάξεων μέσω του δημόσιου χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης και είχε προτάξει τη στήριξη ενός βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος που βασίζεται σε τρεις πυλώνες με προτεραιότητα την ίδρυση επαγγελματικών ταμείων ή μοντέλων ιδιωτικής ασφάλισης.

Όλοι όσοι επί σειρά ετών στήριζαν την πολιτική του μονόδρομου ενός Δημόσιου χαρακτήρα που διασφαλίζει τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα, κατηγορώντας χυδαία όλους όσους πίστευαν το αντίθετο, σήμερα κρύβονται γιατί δεν μπορούν να δικαιολογήσουν ότι αυτό που πρόβαλαν τόσα χρόνια είναι αυτό που βιώνουμε σήμερα.

Ο Σύλλογός μας έχει δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει στη σύσταση επαγγελματικών Ταμείων Ασφάλισης.

Σήμερα η Κυβέρνηση το αποκλείει αλλά σύντομα θα προσαρμοστεί στην πραγματικότητα, είτε το θέλει είτε όχι, εφαρμόζοντας μία πολιτική που θα βασίζεται στην ύπαρξη τριών πυλώνων ασφάλισης, (όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη) αφού θα αποδειχθεί πολύ σύντομα ότι αυτή η πολιτική των συνεχών μειώσεων των συντάξεων, των συνεχών αυξήσεων των εισφορών θα διαλύσει ό,τι έχει απομείνει (τα ελλείμματα των δημοσίων ασφαλιστικών φορέων είναι πλέον δυσθεώρητα).

Με την ευκαιρία όμως της επικοινωνίας μας μέσω αυτή της ανακοίνωσης θέλουμε να αναδείξουμε δύο ακόμη ζητήματα εξίσου σημαντικά για τα οποία ο Σύλλογός μας θα αναλάβει την πρωτοβουλία για κοινή αντιμετώπιση με την ΟΤΟΕ και τους άλλους Συλλόγους των Τραπεζών.

α)      Την εφαρμογή των καταστατικών διατάξεων του ΕΤΑΤ για τα όρια ηλικίας αποχώρησης πέραν του χρονικού ορίου που ορίζει ο Νόμος (12.5.2016).

β)      Την συγκρότηση κοινής επιτροπής ΟΤΟΕ-Συνταξιουχικών Συλλόγων για άμεση έναρξη διαλόγου με τις διοικήσεις των Τραπεζών για τον επανακαθορισμό των δανειακών υποχρεώσεων των συνταξιούχων συναδέλφων μας αφού μετά τις εξοντωτικές περικοπές των συντάξεων του ΕΤΑΤ ανετράπη πλήρως ο οικογενειακός τους προγραμματισμός και τους επεβλήθη η ποινή της οικονομικής εξαθλίωσης.

       Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

                                               Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                 Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

                                          ΤΑΣΟΣ ΓΚΙΑΤΗΣ               ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

 

Υ.Γ.    Στην επόμενη ανακοίνωσή μας θα σας κοινοποιήσουμε τα κείμενα όλων των νομικών παρεμβάσεων μέσα από τη σύσταση της κοινής Νομικής αντιμετώπισης της Γραμματείας Ασφαλιστικού της ΟΤΟΕ.

Επίσης θα αναφερθούμε με ειδική ανακοίνωση στο ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, αφού η χυδαιότητα κάποιων μη αναγνωρισμένων συνδικαλιστικών προσώπων ξεπέρασε κάθε όριο.