ΟΙ  ΔΙΕΘΝΕΙΣ  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ  ΤΗΣ  Ο.Σ.Τ.Ο.Ε.

 

                Η Εκτελεστική  Επιτροπή  της  FERPA  που  συνεδρίασε  στις  Βρυξέλλες   την  24η  και  25η  Οκτωβρίου  2016,  η  ΟΣΤΟΕ  εκπροσωπήθηκε από  το  μέλος  του  Δ.Σ.  της  Ομοσπονδίας  μας   συν. Ν. Καραγεωργόπουλο, λόγω  κωλύματος   του τακτικού εκπροσώπου   μας στη  FERPA   συν. Ιωάννη Μυλωνά.

                Η Γενική Γραμματέας της  FERPA συναδ. CARLA  CANTONE στην ετήσια  αναφορά – εισήγησή της,  αναφέρθηκε  εκτενώς  στις τρομοκρατικές  επιθέσεις  που  δέχθηκε  η Ευρώπη, καθώς  και στο  προσφυγικό  που για  πολλά χρόνια  θα αποτελεί  σημείο τριβής  μεταξύ των Ευρωπαϊκών Κρατών, αφού κανείς  δεν θέλει να μετατρέψει  τη  χώρα του  σε αποθήκη  ψυχών.

                Το διακύβευμα  για τη FERPA   είναι η αντιστροφή  των προτεραιοτήτων  της  Ευρωπαϊκής Ένωσης, με νέες πολιτικές που θα έχουν προτεραιότητα  την κοινωνική  διάσταση  και να μη θυσιάζονται τα πάντα  σε θέματα  που  άπτονται  σε δημοσιονομικά ελλείμματα.

                Η FERPA  αγωνίζεται για μια Ευρώπη που θα κυριαρχήσει ο κοινωνικός  διάλογος, οι συλλογικές συμβάσεις, η καταπολέμηση της φτώχιας, η μείωση της ανεργίας των νέων γυναικών, η εξάλειψη των μισθολογικών και συνταξιοδοτικών ανισοτήτων, η συνεχής επιμόρφωση των νέων και η εξασφάλιση  αξιοπρεπούς διαβίωσης των ηλικιωμένων  κυρίως σε θέματα υγείας, θέρμανσης, φροντίδας στο σπίτι κλπ.

                Η FERPA βρίσκεται σε διαδικασία σύνταξης  ενός χάρτη δικαιωμάτων, που θα αφορά  συνταξιούχους και ηλικιωμένους  στην Ευρώπη και θα στοχεύει  πρωτίστως, στην ευημερία, αξιοπρέπεια και ασφάλεια όλων των πολιτών, που θα βελτιώνει  τις συνθήκες  ενεργούς γήρανσης  και θα προωθεί  αξίες όπως η ελευθερία και η κοινωνική αξιοπρέπεια.

                Η Χάρτα  αυτή θα σταλεί  σε όλους  τους φορείς  σε κάθε Χώρα και θα ζητηθεί να στηριχθεί από όλα τα μέλη  και την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία  Συνδικάτων  και θα επιδιωχθεί  η μεσολάβηση των Ευρωβουλευτών  κάθε χώρας  προκειμένου  να ευαισθητοποιηθούν  οι Εθνικοί και ΕυρωπαΪκοί  Θεσμοί.

                Η  Ο.Σ.Τ.Ο.Ε.,  δια του  εκπροσώπου της εισηγήθηκε να συμπεριληφθεί  στη Χάρτα Δικαιωμάτων  πρόταση που να καθορίζει το πλαίσιο διαμόρφωσης των κατώτατων συντάξεων καθώς και των εν γένει συνθηκών διαβίωσης των ευρωπαίων συνταξιούχων (υγεία, στέγη, φορολογία των συντάξεων, κοινωνικές υπηρεσίες για  Α.Μ.Ε.Α., βοήθεια στο σπίτι κλπ).

                Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην πρότασή μας προς την FERPA εισηγούμεθα την διαμόρφωση  των συντάξεων κοντά στο μέσο  ευρωπαϊκό όρο και φυσικά πάνω από το όριο της φτώχιας.