Αθήνα, 27 Οκτωβρίου 2020
Αρ. Πρωτ.: 1411

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Όπως σας είχαμε ενημερώσει την Παρασκευή η νομική σύμβουλος του Συλλόγου μας μετέβη στην αρμόδια Προϊσταμένη Πληρωμών του ΕΦΚΑ και της επισήμανε περιπτώσεις συνταξιούχων μελών μας οι οποίοι διαπίστωσαν ότι είχαν λάβει μικρότερα ποσά αναδρομικών σε σχέση με τις μειώσεις που είχαν υποστεί το κρίσιμο 11μήνο.

Η Προϊσταμένη Πληρωμών του E- EΦΚΑ μας επιβεβαίωσε την πρόθεση του ΕΦΚΑ και του Υπουργείου να πληρωθούν  όλοι οι συνταξιούχοι (ειδικές περιπτώσεις, κληρονόμοι) μέχρι το τέλος του έτους και ότι κατ΄αρχήν οι όποιες διαφορές οφείλονται στο γεγονός ότι κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα για πολλούς συνταξιούχους είχε εκδοθεί μόνο η κύρια σύνταξη ενώ η επικουρική εκδόθηκε πολύ αργότερα με αποτέλεσμα – σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις της – να μην έχουν γίνει μειώσεις του 4093/2012 στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης αλλά μόνο στην κύρια. Σε κάθε περίπτωση δεσμεύθηκε ότι θα ελέγξει ειδικότερες περιπτώσεις που θα της αναφέρουμε ώστε να εξακριβωθεί η ορθότητα της καταβολής.

Επίσης μας ενημέρωσε ότι υπάρχουν περιπτώσεις συναδέλφων οι οποίοι δεν έλαβαν καθόλου αναδρομικά για το κρίσιμο χρονικό διάστημα γιατί αποτελούν την ειδική κατηγορία  που έλαβαν τις οριστικές τους συντάξεις ( κύριες και επικουρικές)  μετά το έτος 2016 και το σχετικό αρχείο για τα αναδρομικά θα ετοιμαστεί τον επόμενο μήνα,  ώστε να καταβληθούν άμεσα και στους συναδέλφους μας τα αναδρομικά.

Ως προς τους συνταξιούχους προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος μέχρι  στιγμής   πρόβλημα φαίνεται να εντοπίζεται σε κάποιους συναδέλφους που το   κρίσιμο  χρονικό διάστημα 6/2015 -5/2016  λάμβαναν προσυνταξιοδοτική παροχή ενώ σήμερα είναι συνταξιούχοι κύριας σύνταξης και πιθανώς η μη ταυτοποίηση  τους  σήμερα (ως συνταξιούχους προσύνταξιοδοτικού καθεστώτος) να έχει οδηγήσει στην μη άμεση καταβολή των μειώσεων αυτών. Ωστόσο και για την κατηγορία αυτή των συνταξιούχων ο ΕΦΚΑ δεσμεύθηκε ότι  θα πληρωθούν  μέχρι το   τέλος του   χρόνου.

Για οποιαδήποτε εξέλιξη θα σας ενημερώσουμε άμεσα.

  Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                              Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Ε. ΜΩΡΑΪΤΗ                                Χ. ΜΑΥΡΙΔΑΚΗΣ

 

1411_27.10.2020 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ -ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ